fbpx

Tack Jan och välkommen ​​​​​​​Rickard till Alingsås Energi

Efter 16 år i rollen som VD på Alingsås Energi var det dags för Jan Olofzon att lämna över stafettpinnen till Rickard Bern som återvände till Alingsås efter två år som VD på Borås Elnät AB. Detta firades med digital avtackning under måndagen 21 december.

Kollegor från energibranschen, representanter från Alingsås kommun, samarbetspartners och Alingsås Energis styrelse och anställda hyllade Jan, önskade honom lycka till och välkomnade Rickard Bern på sin första dag på jobbet!

På plats under både avtackningar var styrelseordförande Thomas Pettersson som höll i en intervju med både Jan och Rickard.

Jan, nu slutar du efter 16 år som VD på Alingsås Energi, hur känns det?
Omtumlande just nu! Men i grunden känns det väldigt bra. 16 år är en lång tid och jag har haft förmånen att få leda och utveckla detta fantastiska företag under denna tid. Vi har aldrig stått still och vi har alltid försökt att se vår verksamhets möjligheter till att påverka samhällets utveckling i positiv riktning. Kopplingen till samhällsutvecklingen, med bas i våra affärer – det vi kallar affärsmässig samhällsnytta, är något jag har brunnit för och jag är verkligen stolt för vad vi åstadkommit tillsammans. Men nu är det dags att lämna över stafettpinnen till Rickard som ur sitt perspektiv skall fortsätta och ge en ny skjuts till utvecklingen.

Vad har varit roligast under dessa år? Vad har du varit mest stolt över?
Ja, jag brukar ju se till helheter och hållbarhet. Det roligaste har varit att kombinera organisationens och medarbetarnas utveckling med strukturaffärer och nydanande marknadsutveckling, allt i syfte att bidra till hållbar utveckling – för människor, miljö och ekonomi. Exempelvis omfamnade vi tidigt kundernas energieffektivisering och önskan om förnyelsebar energi. Tillsammans med kunderna har vi varit innovativa och hittat nya vägar och affärsmodeller i den utvecklingen. Idag är vi helt fossilfria i våra energileveranser, med en stor del lokal produktion, allt med en god ekonomi i grunden. Ett annat exempel är Lights in Alingsås, där vi bidragit till en trygg och vacker stad, utbildning och förbättrade möjligheter för det lokala näringslivet.
Det roligaste har helt enkelt varit att kombinera och öka nyttan för samhället med hjälp av den samhällskritiska infrastruktur som är vårt huvuduppdrag. Mest stolt är jag över att, under en lång tid, ha skapat en trygg och hållbar plattform för medarbetare och Alingsåsare att utvecklas på. Att Nöjd-kund-index, medarbetarindex och ekonomin visar uppåt-pilar just nu känns superbra!

Vad har varit den största utmaningen?
Den största utmaningen har varit att lyckas med de stora strukturaffärerna och att långsiktigt bibehålla och utveckla Alingsås Energis underbara företagskultur. Grunden för utveckling har alltid varit positiv, från såväl kund- som ägar- och medarbetarperspektiv.

Vad har du för tips till Rickard som framtida VD?
Omge dig alltid med bra kompisar, det är nyckeln. Medarbetare, partners och branschkollegor. Det är så man lyckas, det går inte att göra allt själv.

Vad ska du ägna dig åt nu när du slutar som VD?
Jag har något uppdrag kvar för Alingsås Energi. Men jag tänker inte gå för snabbt in i något nytt, jag tänker landa i min nya situation och känna efter vad jag vill göra. Det känns som en förmån att få gå ut och starta en ny period i livet, att inte vara alltför bunden och att göra det jag tycker är kul. Om det blir teknik, ledarskap eller musik, det får vi se. Förmodligen blir det en kombination där också.

 

Välkommen tillbaka Rickard! Du har varit borta från Alingsås Energi i ganska exakt 2 år. Du känner väl till företaget. Hur känns det att börja här i en ny roll, nu som VD?
Det känns fantastiskt roligt att få komma tillbaka till Alingsås Energi! Även om jag känner till bolaget så går jag in i rollen som VD med ett annat perspektiv. Det ska bli spännande och intressant att få lära känna styrelsen, medarbetare, kunder samt ägaren Alingsås kommun utifrån min nya roll. Det ser jag verkligen fram emot!

Hur ser din vision ut för Alingsås Energi här framöver?
Min vision är att Alingsås Energi ska få vara ett bolag för alingsåsarna där vi fortsätter att vara aktiva och tar initiativ för att möjliggöra en omställning till ett mer hållbart samhälle. Gemensamt står samhället inför stora utmaningar och rent konkret för oss på Alingsås Energi så handlar det om att ta ansvar och bygga affärsmässiga erbjudanden och tjänster som bidrar till en sådan omställning. Det handlar också om att söka partnerskap och samverka med kommunen och kunder samt ta tillvara den snabba tekniska utvecklingen som sker just nu. Det samtidigt som vi tillser en fortsatt försörjningstrygghet för våra kunder genom stabila infrastrukturer och pålitlig hållbar produktion. Det är för mig ett häftigt och tufft uppdrag, men tillsammans med alla engagerade medarbetare på Alingsås Energi så tror jag verkligen vi kan göra skillnad på riktigt.

Vi på Alingsås Energi önskar Jan lycka till och Rickard välkommen till företaget.

Från vänster: Jan Olofzon, styrelseordförande Thomas Pettersson och Rickard Bern