fbpx

Årets ljusdesigners besökte Alingsås i helgen

I torsdags var det äntligen dags för konceptmötet som är starten av årets Lights in Alingsås. Även om arbetet bakom kulisserna pågår året runt är det först med konceptmötet det blir ”på riktigt”.
Årets utvalda internationella ljusdesigners landade i Sverige i torsdags och befann sig i Pumphuset hos Alingsås Energi i fredags.
Det var en glad och energisk skara på åtta ljusdesigners verksamma runt om i väldens som samlades för att lära känna teamet bakom Lights in Alingsås, bekanta sig med Alingsås och projektet i helhet.
De fick även gå den valda slingan och välja plats för sina installationer.

Här är årets ljusdesigners

Meike Goessling, verksam i Hong Kong/Tyskland
Meike är utbildad arkitekt och har jobbat i branschen i 15 år med fokus på Europa, Asien och Stillahavsområdet. Hon startade sin karriär i Berlin och flyttade till Hong Kong där hon sedan 2019 arbetar som konsult inom arkitektur och ljusdesign.

Hon hämtar inspiration genom att interagera med platsen: arkitekturen och de kulturella influenserna från regionen hon arbetar i.
Genom åren har hon haft olika uppdrag från flygplats- och kulturprojekt, skolor, offentliga byggnader och utställningar.

Hon besökte Alingsås 2012 för första gången, även då som workshopledare. Tillsammans med den tyska ljusdesignern Melanie Rosenthal ledde hon ett team ljusdesignstudenter som belyste tågstationens gångtunnel.
Tio år senare återvänder hon till Alingsås för att vara workshopledare på egen hand.

Jonathan Plumpton, verksam i USA
Med snart 30 års erfarenhet som ljusdesigner har Jonathan drivit många olika projekt i USA samt världen över så som bostäder, skolor, skyskrapor, parker, hotell och restauranger. Hans styrka är att skapa dynamiska, kreativa och hållbara belysningsstrategier.

Jonathan har en examen från University of Vermont och en masterexamen i inredningsdesign från Pratt Institiute. Han är verksam i San Fransisco där han är ansvarig ledare för Luma Lighting Desing.

Innan han började på Luma Lighting Design var Jonathan vice vd för WSP:s belysningsgrupp i USA.
Jonathan vill vara workhopledare under Lights in Alingsås för att ge tillbaka till belysningsbranschen som gett honom så mycket under hans karriär. Han har varit mentor till både studerande och yngre kollegor genom åren och ser fram emot att fortsätta med det i Alingsås i höst.

Kay Flounders, verksam i Skottland
Kay har studerat vid Napier University i Edinburgh och tog examen 2005.
Hon började sin karriär inom belysning för över 13 år sedan på Lighting Design Partnership International och arbetade med både lokala och internationella projekt.

Efter 7 år gick hon vidare till Speirs + Major i Edinburgh och arbetade med till stor del internationella projekt i samarbete med inflytelserika arkitekter och landskapsarkitekter.

Kay började jobba på NSLD 2018 och fick ökad belysningserfarenhet inom teater- och museivärlden. Hon är för närvarande Senior Ljusdesigner på WSP i Edinburgh och arbetar som en del av det brittiska teamet.

Martina Alagna, verksam i England
Martina jobbar som ljusdesigner i London och har en bakgrund inom bild- och scenkonst. Det var på teatern Martina blev förälskad i belysning.

Hon tog sin första examen vid Academy of Fine Arts i Italien 2014 och senare en master i ljusdesign och LED-teknik på Politecnico i Milano. 2017 började Martina arbeta på det prisbelönta belysningskonsultföretaget Nulty Lighting, som designar kreativa belysningslösningar för hotell- och restauranger, detaljhandeln, utställningar och stora belysningsprojekt i Mellanöstern.

Under 2020 fick hon utmärkelsen 40 under Forty under Lighting Design Awards. Sedan våren 2022 är Martina Affärs- och Marknadsansvarig på Linea Light UK.

Team Berry Van Egten & Ellen Goulmy, verksamma i Nederländerna
Berry och Ellen arbetar och lever tillsammans. De driver ljusdesignstudion Berlux Lighting Design (BXLD) och även Lighting Design Academy. De älskar att jobba praktiskt ute på fält, delta i workshops, delta i designtävlingar och festivaler.

Berlux Lighting Design grundades 1993 och fokuserar på ljusdesign, ljusrådgivning och ljuskonst. Genom åren har Berry och Ellen byggt upp mer än 1500 projekt, på både nationell och internationell nivå. Berry var workshopledare under Lights in Alingsås 2008, då han fick belysa Stampens Kvarn. Sedan 2012 har Berry och Ellen samarbetat och framgångsrikt deltagit i Amsterdam Light Festival med ett team av studenter 2016–2018.

Under 2019 arrangerade de Lights in Blokzijl, ett event som är inspirerad av Lights in Alingsås med fokus på workshop och utbildning. På grund av pandemin skjuts nästa upplaga upp till 2023.

Team Michaela Bonzi & Frank Seemann, verksamma i Schweiz
Michela och Frank jobbar tillsammans som det italienska och tyska ljusdesignkollektivet Lucespazio, som är etablerat i Schweiz sedan 2018. De har både över 20 år av professionell ljusdesign hantverkskonst inspirerad av arkitektur, teater och konst.

– Som kvinnlig-manlig duo är vi måna om att närma oss varje belysningsprojekt med nya perspektiv. Vår styrka än vår våra olikheter: man/kvinna, gay/straight, nord/sydeuropeisk, öst/västpolitisk arv, teater/arkitektur ­– dock förenas vi i vår kärlek till ljus och belysning. Det är så vi skapar våra idéer, koncept och projekt, säger Michaela.

De är även universitetspedagoger som undervisar i belysningsdesign vid HSLU University of Applied Sciences Lucerne, ZHDK Zürich University of the Arts och Light Lab på KTH i Stockholm.