fbpx

Arbetet med årets Lights in Alingsås startad

Fredagen den 22 mars välkomnades de sju utvalda ljusdesigners som ska sätta sin prägel på den 25:e upplagan av Lights in Alingsås i höst.
Det var som tidigare år en stor blandning av åldrar, nationaliteter och erfarenheter som samlades i Alingsås för ett tredagars konceptmöte.

Under dessa tre dagar fick de bekanta sig med organisationen bakom Lights in Alingsås, blev introducerade till årets tema, fick reda på årets slinga som de upplevde i både dagsljus och senare i mörker. I slutet på helgen enades de om vilken plats de vill belysa i höst och presenterade sin idé för styrgruppen för eventet.

Bland årets ljusdesigners  som kommer att leda workshoppen i höst finns en samarbetspartner sedan många år. Emma Cogswell, verksam i Storbritannien, har i många år jobbat i branschorganisationen IALD och haft nära samarbete med Lights in Alingsås. Nu jobbar hon som ljusdesigner igen och efter många besök i Alingsås för IALDs räkning får hon äntligen vara workshopledare.

”Efter många år av att delta på workshop och konceptmöten personligen och online, känner jag mig nu mycket hedrad över att ha blivit vald som workshopledare och känner tyngden av ansvaret att leverera ett enastående installation som är i linje med de fantastiska ljusmiljöer som skapats tidigare”, sa Emma och berättade att hon känner viss press inför utmaningen med årets evenemang då hon sett så många fantastiska ljusinstallationer under alla år.

Emma  tycker att det är viktigt att den slutgiltiga designen har en koppling till platsen och temat. Hon vill engagera besökarna och väcka deras nyfikenhet. Vad Emma och hennes team kommer att skapa får vi vänta till oktober att se.

Den andra återvändaren  är Johan Röklander som deltog som workshopledare 2018 med sin installation i Norra Ringgatans allé. De senaste åren har Johan bland annat varit delaktig i evenemanget Rys och Mys i Varberg. Att han medverkat i Lights i Alingsås tidigare gör att han känner till organisationen, staden och flödet lite mer. Det kan hjälpa honom att jobba tydligare och lägga mer av sin energi där den gör störst nytta.

”Det är stor skillnad på Lights in Alingsås och Rys och Mys i Varberg ”, berättade Johan. ”Det är två helt olika sätt att både bygga, designa och genomföra festivaler. De har också stora skillnader i sitt syfte. Min medverkan i Alingsås är visserligen att bidra till att skapa en turistattraktion. Men min huvudroll är att leda deltagarna och se till att de får så mycket kunskap och utrymme för sin kreativitet det är möjligt. Det är inte jag som ska ta fram designen utan få designen ut från dem. Jag har mer rollen som lärare eller mentor än designer. Det är stor skillnad i att lära ut och leda än att designa och utföra”.

Lights in Alingsås arrangeras för 25:e gången i höst och pågår 4 oktober – 3 november. Årets slinga och tema avslöjas längre fram i vår.

Från vänster: Chayot Kiranantawat, Valerie Insardi, Johan Röklander, Jasmina Memić, George Fatseas och Emma Cogswell. Foto: Patrik Gunnar Helin

Här är listan på alla workshopledare för Lights in Alingsås 2024. 

Emma Cogswell, verksam i Storbritannien

Emma är utbildad ljusdesigner och har över 20 års erfarenhet i branschen. Emma tog examen i inredningsdesign från Oxford Brookes University. Direkt efter examen fick hon jobb hos Mary Rushton-Beales på Lighting Design House i London. Det var från början ett sexveckorsvikariat som varade i 11 år.  Jobbet var spännande och fick henne att få upp ögonen för ljusdesign.

Under två årtionden har Emma varit konsult på IALD (International Associations of Lighting Designers), flera ljusdesignföretag och andra branschorganisationer och företag inom byggindustrin. Emma inspireras av miljöer, dess invånare och att skapa berättelser om dem med ljuset som redskap.

Som tidigare ansvarig för IALD, branschföreningen som är partner till Lights in Alingsås, har Emma varit i Alingsås flera gånger men detta blir första gången som hon axlar rollen som workshopledare. Hon är extra glad att vara i Alingsås under jubileumsåret och att få utforska den senaste tekniken från de olika leverantörerna som sponsrar Lights in Alingsås.

Johan Röklander, verksam i Sverige

Johan föll pladask för belysning 2004. Det var då han insåg att han ville arbeta för att ge människor bättre visuella utrymmen och framför allt förmedla en större förståelse för hur vi kan nyttja ljuset ännu bättre.

Det har lett honom till det mest varierande jobb man kan tänka sig. Förutom hundratals mindre och större belysningsprojekt har han jobbat med spektralfördelningsmätningar för äggvärpande höns, undersökningar av ljusföroreningar i nybyggnadsområden, ansvarat för 28 000 ljuspunkter i en kommun, designat armaturer, skrivit belysningsplaner för städer, rest runt i världen för att föreläsa och anordna ljusfestivaler.

Idag är han lärare för ljusdesignstudenter på universitetet i Jönköping. Johan är inspirerad av naturen och som markägare kan han observera på nära håll naturens behov av ljus för att kunna leva och växa.

Han säger att alla varelser är beroende av ljuset. Från den grå omfamningen av en skuggfri novemberdag till solstrålarna som leker genom träden i skogen och glittret av stjärnor i nysnö. Varje dag är en ny upptäcktsfärd från ögonblicket han vaknar.

Chayot Kiranantawat, verksam i Singapore

Chayot är ljusdesigner, utbildad inom arkitektur och examinerad från Chulalongkorn University i Thailand. Tidigt i karriären som arkitekt började hans passion för ljusdesign. Hans nyfikenhet för belysning väcktes när under hans första jobb som arkitekt.  Så det blev ett karriärbyte för att lära sig mer om ljusets kraft att förändra och bygga miljöer. Chayot har sedan dess jobbat som ljusdesigner i Thailand, Förenade Arabemiraten och Singapore.

Han är medlem i IALD (International Associations of Lighting Designers) och tilldelades priset ”40 under 40” under Lighting Design Awards, 2022. Chayot har följt Lights in Alingsås i många år och ser fram emot att sprida sin kärlek för belysning och experimentera med naturligt ljus i olika sammanhang tillsammans med alla studenter, deltagare och branschkollegor.

Valerie Insardi, verksam i USA

Valerie jobbar som ljusdesigner på AE Design i Denver i USA. Hon startade sin belysningskarriär inom teater, opera och dans för att sedan övergå till arkitektonisk och experimentell design. Hon har jobbat som ljusdesigner på Broadway, med flera prisvinnande produktioner så väl som några off-Broadway produktioner och internationella turnéer. Valeries portfölj inkluderar skolor, kulturhus, sjukhus, bostäder, hotell och scenkostprojekt.

Valeri brinner för undervisning och mentorskap. Hon säger: ”Jag är lycklig lottad som under min karriär formats av en rad mentorer som jag beundrar djupt. Det finns ett talesätt: sanna ledare skapar inte följare, de skapar fler ledare. Det har alltid varit mitt mål att återgälda och stötta nästa generation det samma sätt som jag har fått stöd”.

Jasmina Memić och Srdja Hrisafovic, verksamma i Bosnien och Hercegovina
Jasmina och Srdja är årets enda team. Tillsammans äger de ljusdesignstudion Lightartpro sedan 2016.

Jasmina
Jasmina är arkitekt och ljusdesigner med över 15 års internationell erfarenhet. Hon jobbar med att belysa kulturarv, offentliga platser och skolor samt specialiserat sig på interaktiv teknikutveckling.
Hon examinerades från the Faculty of Architecture, University i Sarajevo och fortsatte därefter med sin forskarutbildning inom ljusdesign på La Sapienza University i Rom.

På Academy of fine Arts i Sarajevo, jobbar hon som assisterande lärare på kursen för ljus och design. Under tiden startade hon ”Light Art movement”, där studenter skapar installationer eller pop-up utställningar på allmän plats. Målet är att använda belysning som verktyg för att skapa kreativa verk.

”Jag brinner för design, ljus, konst och arkitektur. Det är meningsfullt för mig att jobba med studerande och leda deras kreativa processer. Det är alltid utmanande och inspirerande att samarbeta på internationell nivå. Jag ser fram emot rollen som workshop ledare och att få samarbeta med andra professionella ljusentusiaster”, säger Jasmina.

Srdja

Srdja har över 30 års erfarenhet av att arbeta som arkitekt, ljusdesigner, lärare och forskare. Han är även författare och medförfattare till många artiklar inom arkitektur och ljusdesign. Han är rådgivare till sin lokala kommun i frågor som rör belysning och miljöpolitik. Genom åren har Srdja undervisat i ljus och design på flertalet universitet i Europa, USA och Nya Zeeland.

Sedan 90-talet undervisar han i Light in Arhitectural Design, då han fick sin Masterexamen from USC (University of Southern California) i Los Angeles. Tillsammans med Jasmina leder de nu kursen Light in Design för sistaårsstudenterna på Academy Of Fine Art, Department of Product Design, University of Sarajevo.

George Fatseas, verksam i Grekland

George tog examen i arkitektur på National Technical University i Aten (NTUA) 1982.
Efter ett års studier i London återvände han till Grekland tog han sin civilingenjörsexamen 1984 och senare sin filosofie doktorsexamen 1989 inom forskning gällande dagsljus.

George har haft sin egen arkitekt- och ljusdesignbyrå i Aten sedan 1989. Tillsammans med sina anställda har han färdigställt över 450 projekt värden över. Projekten har inneburet allt ifrån privata bostäder, hotell, banker, köpcentrum, museer, skolor och kontor.

Sedan 90-talet har han undervisat på NUTA:s forskarutbildning inom arkitektur av klimatsmarta byggnader. Hans elever har tidigare studerat en fyraårig utbildning inom byggnadskonstruktion.

Han ser fram emot att få träffa branschkollegor och interagera med studenterna från andra kulturer under workshopen och inspireras av deras sätt att tolka ljus.