fbpx

AKIK satsade på fjärrvärme – och halverade sina energikostnader

I samband med att AKIK byggde nytt klubbhus under föregående år passade man på att även se över sina energikostnader och vad man skulle kunna vidta för åtgärder för att spara pengar till ”roligare” saker.

Då vi inte hade en sjö av pengar att ösa ur och redan hade höga investeringskostnader i själva klubbhuset, så föll valet på fjärrvärme, säger Stefan Bedö, projektledare för byggnationen och vid tillfället vice ordförande i AKIK.
Ett val man inte ångrat.
– Nej, så är det. Med tanke på att vi tidigare hade en kombination av direktverkande el och luftburen värme, så låg våra kostnader för elförbrukningen tidigare på cirka 130 000 kr per år. Även om vi inte har varit i gång ett helt år än med den nya lösningen så pekar allt mot att vi kommer mer än att halvera våra kostnader på årsbasis, säger en nöjd Bedö. Med andra ord pengar som kan satsas på föreningens ungdomar och verksamheten i sig i stället för att elda för kråkorna.
– Dessutom slipper vi att lägga en massa tid och resurser på service och underhåll, då fjärrvärmelösningen är nästintill underhållsfri. Och om samarbetet med Alingsås Energi har Stefan och kompani bara gott att säga.
– Vi är jättenöjda med alltifrån försäljnings- och marknadssidan till installationsgänget. Vi fick även hjälp med lite extra insatser initialt för att torka ur vår bottenplatta genom tidigt montage i provisoriska lokaler, vilket var värdefullt för oss för att skynda på bygget.