Årets workshopledare består av åtta erfarna ljusdesigners.
En av dessa är Philip Rose vars projekt studeras i ljusdesign-utbildningar världen över. Philip som jobbar i London har många prestigefyllda uppdrag bakom sig.
Några av hans mest anmärkningsvärda projekt inkluderar:
Terminal 5, Heathrow Airport: Ett projekt som innefattade omfattande ljusdesign för en av världens mest trafikerade flygplatser.
Sackler Crossing vid Royal Botanic Gardens, Kew: En elegant gångbro som smälter samman med den omgivande naturen, där ljusdesignen spelar en central roll i att skapa en harmonisk upplevelse.
Bridge of Aspiration: En skulptural gångbro i London som förbinder Royal Ballet School med Royal Opera House, känd för sin innovativa design och belysning.
Norwich Cathedral: Ett projekt där modern ljusdesign integrerades i en historisk katedral för att förbättra både estetik och funktionalitet.
Philip har också samarbetat med flera konstnärer för att utveckla storskaliga temporära ljusinstallationer. Han besöker Alingsås för första gången.
”Jag ville ansöka redan förra året, i samband med 25-årsjubileet av Lights in Alingsås, men hade inte möjlighet. Därför känns det fantastiskt att ha blivit utvald i år. Förhoppningsvis kan vi skapa något minst lika speciellt, och jag ser fram emot att dela med mig av den kunskap och erfarenhet jag har samlat på mig under mina år som ljusdesigner till workshopdeltagarna”, säger Philip.
En återvändande ljusdesigner är Isabel Villar som senast deltog i workshopen som student för 19 år sedan.
Isabel jobbar nu på White Arkitekter i Stockholm som ljusdesigner och teamledare. Hon innehar en masterexamen i arkitektonisk ljusdesign från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).
Under sin karriär har Isabel arbetat med en rad nationella och internationella projekt, inklusive offentliga byggnader, kontor, butiker, hotell, museer, privata bostäder och stadsplanering.
År 2014 vann hon Svenska Ljuspriset för sitt arbete med Kungliga Bibliotekets annex, ett projekt där både dagsljus och elektriskt ljus planerades noggrant för att uppnå bästa resultat.
Utöver sitt arbete på White Arkitekter är Isabel engagerad i Women in Lighting, som profilerar kvinnor inom ljusdesign. Sedan 2020 har Isabel drivit ett forskningsprojekt och podcast som undersöker hur ljusdesign kan främja hållbarhet och välbefinnande.
”Att ansöka om rollen som workshopledare kändes som det perfekta sättet att bidra till detta fantastiska evenemang, där jag själv deltog som student för 19 år sedan när jag studerade på KTH. Min upplevelse då var ovärderlig – jag skapade livslånga vänskaper, professionella kontakter och minnen som jag fortfarande värdesätter idag. Jag hoppas kunna ge årets workshopdeltagare en lika berikande upplevelse”, säger Isabel.
På torsdag 20 mars anländer Philip och Isabell med ytterligare sex utvalda workshopledare till Alingsås för att tillsammans med representanter från Alingsås Energi delta i ett tredagars kreativt konceptmöte.
Under dessa dagar får de bekanta sig med staden och organisationen bakom ljusfestivalen. De blir introducerade till årets tema och få reda på årets slinga som de hinner uppleva i dagsljus och senare även i mörker.
Efter att ha valt vilken plats de vill belysa startar idéarbetet, frön till ett koncept börjar gro, för att tas upp igen i höst och byggas vidare på under workshoppen tillsammans med studenterna.
”Lights in Alingsås är en enastående plattform för samarbete och kreativitet. Det är en ära att få sammanföra en så talangfull grupp av yrkespersoner som kommer att inspirera och vägleda årets deltagare,” säger Frida Almqvist, workshopansvarig för Lights in Alingsås.
Lights in Alingsås workshop äger rum från 26 september – 4 oktober och festivalen från 3 oktober – 2 november, 2025. För mer information, besök https://www.lightsinalingsas.se/
Här är workshopledarna för Lights in Alingsås 2025:
Amardeep M. Dugar (Indien) – Grundare av Lighting Research & Design, Amardeep är arkitekt, ljusdesigner, forskare och utbildare med över 20 års erfarenhet.
Han har arbetat med prisbelönta projekt globalt och är aktiv inom internationella ljusorganisationer, såsom IES Global Development Committee och Lighting Designers Association of India (LiDAI). Senast Amardeep deltog i Lights in Alingsås som workshopledare var 2014.
Philip Rose (Storbritannien) – Delägare på Speirs Major Light Architecture, med över 25 års erfarenhet av arkitektonisk ljusdesign. Hans portfölj inkluderar ikoniska projekt som Westminster Abbey, St Paul’s Cathedral och London 2012:s Olympiska Spel. Han brinner för både kulturarvsbelysning och modern ljusdesign och ser fram emot att dela sin kunskap med nästa generation.
Cristina Mordeglia (Nederländerna) & Sjoerd van Beers (Nederländerna) – Cristina, arkitekt och ljusdesigner på Beersnielsen, och Sjoerd, medgrundare av Beersnielsen, har mångårig expertis inom museibelysning, offentliga miljöer och arkitektoniska ljusstrategier. De är entusiastiska över att resa till Alingsås och vägleda deltagarna i att utforska ljusets potential. Detta är Cristinas första erfarenhet av Lights in Alingsås och Sjoerd deltog som workshopledare 2006.
Meta Romanens (Schweiz) & Niken Wulandari Sutanto (Tyskland) – Tidigare workshopdeltagare i Lights in Alingsås 2016, Meta och Niken återvänder som ett team med två workshopledare. Meta, en inredningsdesigner som har skolat om sig till ljusdesigner, driver sin egen praktik och undervisar vid Hochschule Luzern.
Niken, arkitekt och ljusdesigner, har arbetat med projekt i Singapore och Europa med fokus på hållbar ljusdesign.
Roberto Corradini (Italien) – Arkitekt och ljusdesigner, Roberto är adjungerad professor vid Università Iuav di Venezia och medlem i Italiens standardiseringsorganisation (UNI). Han brinner för samspelet mellan ljus och rum och har arbetat med internationella projekt i olika skalor. Roberto deltog som student 2006 och var workshopledare 2015. Nu återvänder han för tredje gången.
Isabel Villar (Sverige) – Prisbelönt ljusdesigner som har arbetat med prestigefyllda projekt, inklusive Kungliga Biblioteket Annexet i Sverige. Hon är Senior Lighting Designer på White Arkitekter i Stockholm och är en stark förespråkare för hållbar ljusdesign, dagsljusanvändning och mörkerbevarande initiativ. Efter 19 år är Isabel tillbaka igen i Alingsås/ efter att ha deltagit i workshopen som student från KTH.
Läs mer om årets ljusdesigners på Lights in Alingsås websida
