fbpx

Hur går det med elmätarbytet?

På senvåren 2023 startade vi elmätarbytet för samtliga kunder. Själva projektet startade mer än ett år tidigare med planering och  integration av system. Einar Ström som jobbar på Alingsås Energi är ansvarig projektledare. Vi passade på att fråga Einar om hur det går.

Hej Einar. Du är projektledare för elmätarbytet. Berätta, varför byter vi elmätarna?

–  2018 införde regeringen en ny förordning med nya krav på elmätare. Syftet är att öka möjligheten att påverka den egna elförbrukningen och även underlätta för produktion genom till exempel solceller. Vi får även större möjlighet att övervaka elnätet avseende strömavbrott och elkvalitet.

Hur går det för oss? Hur långt vi har vi kommit?
– Det går bra. Vi närmar oss halvvägs och planerar att samtliga mätare är utbytta i slutet av mars 2024. Det är ett fåtal mätare kvar att byta i etapp 1 och 2, och inom kort startar vi arbetet med etapp 3. (Etappindelningen ser du i kartan längre ner)

Vad är/har varit de största utmaningarna?
– Vi hade några barnsjukdomar med systemen och att få till automatiska flöden under pilotprojektet. Det krävdes en del extrajobb från vår personal. Nu är det löst och fungerar precis som det ska.

Vad behöver våra kunder tänka på?
– När det blir ens tur får man först ett informationsbrev från oss, några veckor senare kommer ett brev från Hydrostandard som hjälper oss med elmätarbytet. I brevet står när bytet ska ske och uppgifter om vart man kan vända sig om tiden inte passar. Bor man i lägenhet kan det vara så att elmätaren sitter i något gemensamt utrymme och då behöver man inte vara hemma. Bra att veta är dock att strömmen bryts under ca 20 minuter medan bytet görs.

Mer information om elmätarbytet hittar du här.