fbpx

Fred och inre frid är temat för Lights in Alingsås 2023

Fredag 6 oktober inviger Alingsås Energi 24:e upplagan av Lights in Alingsås med temat Rays of light – One peace at a time.

Världen behöver fred och vi människor behöver få känna inre frid. Det som pågår runt omkring oss, geografiskt nära eller i sinnet, kräver tålamod, handling och motståndskraft. Men också förmågan att se ljuset där det lyckas lysa igenom.
Om vi kan hitta den där strålen, strimman eller glimten kan vi också tro på att vi kommer nå fram. Ljuset kommer bryta igenom – för allas fred och inre frid.

Fred eller inre frid, det ska årets ljusdesigners och studenter inspireras av och tolka.
Årets slinga är cirka två km lång, följer Gerdskastigen längs Lillån mot Stampens kvarn och vänder sedan tillbaka mot centrum. Besökarna får se en blandning av stadsmiljö, natur och vattendrag samt äldre och älskade platser i Alingsås.

Barnens Lights kommer att ta plats i Järtas park i år. Det blir designern och dramapedagogen Malin Wallin som åter får uppdraget att skapa en lekfull miljö för alla med barnasinnet kvar. Installationen sponsras av Alingsås Energi tillsammans med Sparbanken Alingsås.

De guidade turerna utgår från Åmanska parken som tidigare år. Det finns även möjlighet att köpa en digital guidad tur i appen Lights in Alingsås för de som vill gå slingan på egen hand.

I appen finns även information om alla permanenta installationer som Alingsås Energi och Alingsås kommun bidragit med under de senaste 24 åren. Det lyckade samarbetet med Alströmergymnasiets Försäljnings- och serviceprogram fortsätter även i höst då andraårseleverna praktiserar som värdar i Åmanska parken.

Lights in Alingsås workshop startar 30 september och pågår till 7 oktober.
Evenemanget invigs 6 oktober och pågår till 5 november.

Årets 6 installationer är följande:

1. Lillån – Martina Frattura, verksam i Portugal.
2. Stampens kvarn – Lina Färje, verksam i Sverige.
3. Equmeniakyrkan – Linus Lopez, verksam i Indien.
4. Allén – David Ghatan, verksam i USA.
5. Nygrens Handelsgård – Nick Dankers, verksam i Nederländerna.
6. Christinae kyrkpark – Iris Molendijk & Sara Altelind, verksamma i Sverige.

Highlight – Barnens Lights, Järtas park – Malin Wallin.