fbpx

Varje kilowatt räknas

Som många säkert redan hört är elpriserna nu högre än på länge och varje kilowatt timme som vi alla kan spara är viktig.
Det påverkar både den enskilda elräkningen och kapaciteten i systemet. Lika angeläget är att producera kraft för att bidra med energi i ett ansträngt läge. Alingsås Energi bidrar till Sveriges ansträngda elmarknad genom att öka vår elproduktion vid våra vattenkraftverk i vinter med start från vecka 50.

December har börjat med höga elpriser som riskerar att bli ännu högre de närmaste dagarna.
Det är kallare temperaturer och mindre vind samtidigt som kärnkraftverket Oskarshamn 3 tillfälligt tas ur drift den 9–18 december som kommer att ha stor påverkan på elpriserna. Något som regeringen hade presskonferens om 9 december.

Kostnaden för el för en medelstor villa med rörligt elpris skulle kunna hamna på runt 15 000 kronor för december i år. De bästa sätten för att minska elanvändningen är att sänka inomhustemperaturen, undvika att använda torktumlare och spara varmvatten.

Alla kan bidra genom att spara el de närmaste månaderna. Oavsett om du påverkas av de höga priserna eller inte kan du bidra till att minska överbelastning i nätet vilket minskar risken för frånkoppling.

Om du kan sprida ut din elanvändning över dygnet belastar du elsystemet mindre och det blir färre effekttoppar, då leder det till lägre genomsnittspris.

Vill du vara mer aktiv är ett tips att titta på elbörsen Nord Pools hemsida där morgondagens priser publiceras vid 13-tiden dagen före. Nu är detta inte samma pris som du som kund får, du betalar ju också för skatter och avgifter och ett påslag till elhandlaren, men du kan se hur priset varierar över dygnet så att du kan planera din elanvändning.

Här hittar du fler tips

Energispartips 
Energimyndigheten varje kWh räknas