fbpx

Lights in Alingsås

Alingsås Energi har varit engagerad i Lights in Alingsås sedan start och  tog helt över projektet 2018.

Lights har blivit ett ljusevenemang i världsklass som många vill medverka i. Internationellt verksamma designers ansöker om att bli Workshopledare och leda en grupp studenter, och studenter inom ljusdesign och arkitektur ansöker om att få delta. De får värdefull erfarenhet av ljusinstallationer ”hands on” som annars kan vara svår att få.
Själva workshopveckan är intensiv och startar med föreläsningar och presentationer. Därefter tas skisser och prototyper fram. Det testas, förs diskussioner och redovisningar. Till sist visas de färdiga installationerna upp.

Kalla och anonyma fasader blir till varma och färgsprakande platser, sjöar kan bli futuristiska landningsbanor och i dessa oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden.

Under evenemanget råder det full aktivitet i Alingsås och under de senaste åren har Lights in Alingsås resulterat i över 70 000 besök under oktober månad.

Läs mer om årets tema och program på  Lights in Alingsås egen sida

Hur lång är Lights rundan ?

Den är 3 kilometer lång.

Hur många besöker Lights in Alingsås varje år?

Det är runt 70 000 personer som besöker eventet årligen.

Hur stor är elförbrukningen av eventet Lights in Alingås?

Förbrukningen uppgår till cirka 15 000 kWh vilket kan jämföras med en mindre villas elförbrukning under ett år.

När pågår Lights in Alingås?

30 september – 6 november

Vad är egentligen Lights in Alingsås?

Lights in Alingsås skiljer sig från andra ljusevenemang runt om i världen. Tema och slingan är förutbestämda av Alingsås Energi. Vilka installationer som skapas och hur de ska se ut tas fram under i en workshop, där ljusdesigners och studenter arbetar tillsammans under en veckas tid. Efter invigningen finns installationerna att skåda under fem veckor, på egen hand eller tillsammans med en guide.

Varför arrangerar Alingsås Energi Lights in Alingsås

Det är ett sätt för oss att marknadsföra oss och sätta både företaget och orten Alingsås på kartan. Det betyder mycket för handeln, turismen och övriga näringsidkare i kommunen.

Lights in Alingsås ger möjlighet elever vid el- och energiprogrammet vid Alströmergymnasiet till värdefull praktik. I år erbjuds även eleverna på handelsutbildningen praktik inom ramen för sin eventkurs.

Sammanfattningsvis är det ett uppskattat sätt för Alingsås Energi att synas och sprida kunskap som går i linje med vår roll att bidra till utvecklingen i kommunen.