Hoppa till huvudinnehåll
Jubleums kaffeburk

Världens första uppkopplade retursystem för nymalet kaffe i Alingsås

Under Lights in Alingsås och i samband med Alingsås 400-årsjubileum  har Alingsås Energi och Alingsås Kommun ett samarbete med CGRIND som under två års tid utvecklat ett nytt system för att på ett mer miljömässigt sätt producera, distribuera och sälja kaffe.
Just nu testas CGRINDs nya kaffekvarn på fem caféer i Alingsås för att skapa världens första cirkulära system för att konsumera kaffe.
De nya kvarnarna väger upp kaffet och maler efter vikt och i kombination med ett retursystem, för påfyllning av nymalet kaffe och biobaserade förpackningar, ska caféerna på ett mer effektivt sätt kunna bidra till en bättre miljö. Detta genom att bland annat minska klimatpåverkan från kafferosteriets transporter och all de förpackningsmaterial, ofta innehållandes plast och aluminium, som i vanliga fall slängs i oerhörda mängder när kaffe bryggs.
Nygrens Café, Gårdscaféet, Gerdas Bageri, Planeten Ekobutiken och Nolbygårds Ekobageri & Kafé har alla fått en varsin kvarn installerad.
Under Lights in Alingsås kommer de första 2500 som deltar i en guidad tur att få en folder om projektet med tillhörande kupong. Kupongen kommer sedan att kunna lösas in på valfritt anslutet café där kunden till ett reducerat pris ska kunna köpa en Alingsåsburk med nymalet kaffe. Burken som är en del av retursystemet är tänkt till att återanvändas nästa gång kunden vill köpa nytt kaffe.