Hoppa till huvudinnehåll

Startskottet har gått för årets upplaga av Lights in Alingsås

I helgen samlades ett gäng ljusdesigners i Alingsås för att påbörja arbetet inför hösten och tjugonde upplagan av evenemanget.
Årets utvalda designers är en blandning av tidigare studenter, gamla workshopledare och ett par helt nya profiler.
- Belysning har alltid varit viktigt för mig. När jag var liten blev en nära anhörig överfallen i en mörk tunnel, under följande vecka överfölls flera andra äldre kvinnor i samma tunnel, och redan som barn tänkte jag att detta måste gå att göra något åt. Att belysa ett område gör att fler människor vågar röra sig där och det skapar större trygghet, säger Natalie Redford som nu jobbar som ljusdesigner i Edinburgh och varit här tidigare som student.
 
Jim Farula som varit med som programmerare flera gånger tidigare är här som workshopledare för första gången. Han är från New York men har jobbat i Sverige de senaste 30 åren och konstaterar att belysnings-scenen ser väldigt annorlunda ut i New York jämfört med Sverige.
- Jag jobbar mycket med exteriörer och upplever ett visst motstånd till att ljussätta alla dessa vackra miljöer som vi har här i Sverige. Det är märkligt med tanke på att det är så mörkt här stora delar av året, säger Jim.
 
Det var många programpunkter som skulle hinnas med i helgen. Årets tema presenterades och de fick gå slingan för första gången för att sedan välja vilken plats de ska belysa i höst.
Vilka platser och hur slingan ska gå samt årets tema kommer att avslöjas längre fram under våren.
 
Årets Ljusdesigners
 
Jackson Stigwood, Australien
 
Är en Australiensk ljusdesigner och medgrundare av A Billion Suns med säte i Melbourne. Han har svenska rötter och är med under Lights in Alingsås för första gången.
 
Natalie Redford och Claire Tomara, Skottland 
 
En utav årets tre (!) duos. De arbetar tillsammans på KSLD – Kewan Shaw Lighting Design i Edinburgh. Deras passion är att undervisa och är glada över att få dela med sig av sin kunskap till årets studenter. Natalie var med i Lights in Alingsås workshop 2004 och 2005 som student.
 
Kapil Surlakar, Indien
 
10 år senare är han tillbaka igen i Alingsås som workshopledare. Är director of Design på Light@Work Design Consultants I Goa, Indien. Jobbar även med Ljusevenemanget “Lights in Goa” som är inspirerat av Lights in Alingsås.
 
Vladan Paunovic and Juha Hälikkä, Danmark & Finland 
 
Jobbar båda på Ramboll Architectural Lighting Design, men i olika länder, Danmark och Finland. Har flera års erfarenhet av workshops och tillfälliga ljusinstallationer. I år är de här för att leverera ett konstverk som Lights i Alingsås kan vara stolta över.
 
Erin Slaviero, Förenade Arabemiraten
 
Är ursprungligen från Australien, men jobbar i Dubai på Nulty – Lighting Design Consultants. Blev under 2017 utsedd till årets ”40 under fyrtio” av tidningen Lighting Magazine. Ser fram emot att få använda sina ”pussel-mästar-kunskaper” under workshopen för att förverkliga studenternas idéer.
 
Jim Farula, Sverige
 
Studerade Environmental Design and Architecture i USA. Har 30 års erfarenhet av belysning i all dess form och har varit involverad i Lights in Alingsås tidigare, som programmerare. I år ser han fram emot att få axla den ny rollen som workshopledare.
 
Cecilia Cronelid and Johanna Enger, Sverige
 
Årets svenska duo. Läste båda på KTH, Architectural Lighting Design, Master of Science i Stockholm och båda har också goda erfarenheter av att undervisa. Under året ska Johanna slutföra sin Doktorsavhandling i Miljöpsykologi/ljusdesign vid Lunds Universitet. Cecilia deltog i workshopen 2013 som student och har nu det egna företaget Building Pieces AB.