Hoppa till huvudinnehåll

Vanliga frågor - El

När du skall flytta är det flera saker att tänka på:
Följ vår checklista och fyll i en flyttanmälan här på webben.

Dessutom kan du läsa mer i vår broschyr nedan.

Dina valmöjligheter när det gäller el

Som kund har du två olika avtal. Det ena är ett elnätsavtal, med det elnätsföretag som äger elnätet där du bor. Det andra är ett elhandelsavtal, med det företag som du köper el av, ditt elhandelsföretag.

Om elhandelsföretaget och elnätsföretaget ingår i samma koncern, får du oftast bara en faktura. Annars får du normalt två fakturor – en från elnätsföretaget och en från elhandelsföretaget.

Svenska…

Arabiska...

Bosniska...

Engelska...

Finska...

Spanska...

Så länge du bor i Alingsås Energis nätområde kommer du att få fakturor för den fasta nätkostnaden och elöverföringen ifrån oss, eftersom det är vi som ser till att du får ström fram till din bostad. 

Ja det kan du absolut göra! Börja med att stänga av alla saker som står i standby när de inte används, se över gradinställningen på kyl och frys, handdukstork, element och dylikt. Från Kundservice kan du låna hem en mätare som mäter vad olika saker i hemmet förbrukar på t ex ett dygn. På så sätt kan du lättare påverka din förbrukning genom att ändra inställningar och användning på de saker som drar mest el.

Det är viktigt att det är förbrukningen ni jämför, eftersom det kan finnas många orsaker till att slutsummorna på fakturan skiljer sig åt.

Några exempel: Antal personer i hushållet, temperaturer inomhus samt på kyl och frys, olika avtalspriser samt antal elektriska prylar i hemmet.

Har du sett över ditt elpris, har du tecknat dig för ett avtalspris eller ligger du på ett högre anvisat pris? De tre främsta faktorerna som påverkar elpriserna i stort är hur mycket vatten som finns i magasinen, om kärnkraftsreaktorerna är i drift och hur kallt det är. Om det är riktigt kallt så blir det en extrem efterfrågan på el och då behöver man även dra igång kolkraften och det gör att priserna skjuter i höjden under kalla vintrar.

Då tar du kontakt med den leverantör som du har valt och då behöver de ditt anläggnings-id och områdes-id. Om du tillhör Alingsås Energis nätområde, finner du denna information på din el-faktura.