Hoppa till huvudinnehåll

Alingsås Stadsnät - ett öppet nät med valfrihet

Om Alingsås stadsnät

Alingsås Energi äger, förvaltar och utvecklar Alingsås stadsnät. Det är ett öppet stadsnät där Alingsås Energi såsom nätföretag tillhandahåller infrastrukturen för konkurrerande tjänsteleverantörer inom bland annat internet, TV och telefoni. Stadsnätet är ett höghastighetsnät baserat på modern fiberteknik. 

Alingsås stadsnät är idag 240 km långt och finns i huvudsak i centrala Alingsås. Stadsnätet byggs emellertid kontinuerligt ut i samband med nybyggnation samt dragning av nät för fjärrvärme och el. Nyligen kopplades det ihop med de norra kommundelarna i Bjärke och når idag via Kvarnabo, Gräfsnäs, Sollebrunn och Stora Mellby ända till Gendalen i norr. I samband med utbyggnaden av E20 lades det även ner tomrör för fiber söderöver mot Västra Bodarna, Hemsjö och Ingared. 

Fiber klarar mycket

Alingsås Energis stadsnät bygger på fiberkablar. Ett snabbt och säkert sätt att överföra information. Staten har som mål att alla svenska bostäder år 2020 ska ha möjlighet att ansluta sig till ett nät som klarar att skicka 1000 Mbit/s. Med Alingsås Energis fibernät har Alingsås redan verktyget för att klara detta mål.

När man väl har sin fiberkabel på plats väljer man bland leverantörer och tjänster på beställningsportalen www.alingsas.zmarket.se. 

Se vår kortfilm om hur fiberinstalltion till villa går till.


Läs vår stadsnätsbroschyr för mer information.

Stadsnätsbroschyr

Z-market magasin

 

Du kan läsa mer genom att klicka på den länk som passar in på dig: